preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ŠKOLA ZA ŽIVOT

Zubotehničar

Obrazovanje zubotehničara u području zdravstva, uz zajedničke ciljeve u sustavu srednjoškolskog obrazovanja utvrđene Zakonom, ima za cilj usvajanje znanja i vještina, te educiranja i osposobljavanja, putem opće obrazovnog i strukovnog programa za rad u zubotehnici, djelatnosti stomatologije.
Cilj programa je osposobiti učenike za timski rad s liječnikom stomatologom radi očuvanja zdravlja, upoznati osposobiti učenike za rukovanje različitim zubotehničkim instrumentima i aparatima u zubotehničkom laboratoriju, upoznati vrste, sastav i svojstva gradivnih i pomoćnih dentalnih materijala, te njihovo ponašanje u tijeku tehnološkog procesa izrade fiksnih i mobilnih protetskih radova, razviti kod učenika profesionalnu svijest i odgovornost, upoznati učenike s općim i specijalnim sadržajima zaštite na radu, upoznati i osposobiti učenike za siguran i higijenski zaštićen način rada, razviti kod učenika smisao za estetiku, usvajati znanja i vještine koje osposobljavaju učenike za samostalnu izradu različitih fiksnih i mobilnih protetskih radova. Odgoj i obrazovanje zubotehničara zahtijeva specifičnu djelatnost, pa se posebno značenje pridaje poticanju individualno predodređenih stvaralačkih sposobnosti svakog učenika pri rješavanju i izradi različitih protetskih nadomjestaka u terapijske svrhe, radi očuvanja zdravlja.

Strukovni sadržaji imaju zadaću:

 • omogućiti učenicima stjecanje sustavnih strukovnih znanja, te razvijanje i poticanje pojedinačnih stvaralačkih sposobnosti.
  Strukovni sadržaji čine jedinstvo teorije i vježbi. Strukovno-teorijski sadržaji upoznaju učenika:
 • s građom i funkcijom stomatognatnog aparata, te s posljedicama koje nastaju nakon djelomičnog i potpunog gubitka žvačnih jedinica,
 • s različitim vrstama fiksnih i mobilnih protetskih radova, indikacijama i atehnološkom izradom radova kao terapijskih sredstava,
 • s vrstama zubotehničkih materijala i tehnološkim procesima pri primjeni.

  Vježbe omogućuju učeniku:
 • usvajanje i stjecanje vještina za izradu osnovnih fiksnih i mobilnih protetskih radova, a ostvaruje se u zubotehničkom laboratoriju,
 • osposobljavanje za rukovanje različitim zubotehničkim aparatima i instrumentima,
 • upoznavanje s timskim radom, s liječnikom stomatologom, te profesionalnim radom i djelovanjem u području stomatologije.
  Dio strukovnih sadržaja čini strukovna praksa, a učenik je izvodi u zdravstvenim ustanovama - zubotehničkim laboratorijima, te se tako upoznaje s kompleksnošću rada u realnim uvjetima zubnog tehničara. Praksa se izvodi pod vodstvom zdravstvenih djelatnika u zdravstvenim ustanovama.

Opći sadržaji imaju zadaću:

 • stjecanje temeljnog obrazovanja prvenstveno iz prirodoznanstvenog, područja radi usvajanja potrebnog znanja za razumijevanje i svladavanje strukovnih sadržaja i stjecanje podloge za nastavak obrazovanja,
 • ostvarenje ciljeva od općeg i zajedničkog interesa (briga za čovjekovo zdravlje, razumijevanje društvenih i gospodarskih prilika, kulture življenja).    

Medicinska škola u Rijeci ima razvijenu misiju koja je proizašla iz duge i bogate medicinske prakse u Gradu Rijeci koja je formirala visoko kvalitetnu obrazovnu instituciju za potrebe zdravstvenih kadrova unutar Republike Hrvatske . Škola ima regionalni i nacionalni značaj. Medicinska škola u Rijeci obrazuje zdravstvene brandove u suvremenom hrvatskom odnosno europskom okruženju prema potrebama tržišta rada.

Ravnatelj

Alen Vukelić,dr.med.

 

Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj vlastitoj zgradi u secesijskom stilu na adresi Braće Branchetta 11a između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.U neposrednoj blizini nalazi se i naš drugi objekt u sklopu KBC-a na adresi Cambierieva 17. 

 


e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZO

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


EMA


Katalog knjižnice

TražilicaAnketa
Želim se upisati u smjer:


preskoči na navigaciju