preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ŠKOLA ZA ŽIVOT

Povijest

Osnivanju prve Medicinske škole u Rijeci prethodila je duga i bogata medicinska praksa. Najstarije podatke o zdravstvenoj djelatnosti u Rijeci susrećemo u zapisima gradskog kancelara Antuna de Rena u 15.st., te u gradskom statutu u 16. st. Krajem 17. i početkom 18.st. Rijeka počinje s organiziranom zdravstvenom zaštitom.

Nakon Drugog svjetskog rata, školske godine 1946./47. započela je u Rijeci s radom Primaljska škola, a školske godine 1947./48. započelo se s odgojem i obrazovanjem medicinskih sestara. Škola za medicinske sestre započela je s radom 23. listopada 1947. godine. Bila je smještena u jednom krilu zagrade Riječke bolnice. Škola je bila internatskog tipa jer se smatralo da se tako najbolje i najbrže stječu higijenske i kulturne navike. Školovanje je trajalo tri godine. Od početka obrazovanja medicinskih sestara nastavni programi stručnih, teoretskih i praktičnih predmeta zasnivali su se na modernim načelima zdravstvene zaštite i na načelu polivalentnog obrazovanja medicinskih sestara. Nastava je, osim u školi, izvođena i u bolničkim i izvanbolničkim ustanovama. Odgoj i obrazovanje medicinskih sestara nisu bili usmjereni samo na stručno osposobljavanje. Kroz nastavu opće obrazovnih i stručnih predmeta nastojale su se razvijati sposobnosti i osobine koje su od primarnog značaja u radu medicinskih sestara.

Škola za zdravstvene tehničare započela je s redovitim radom 15. rujna 1960. godine. U školi su se obrazovali laboratorijski, sanitarni i rendgen tehničari te fizioterapeutski i zubni tehničari.

Zdravstveni školski centar nastao je 13. ožujka 1974. godine ujedinjavanjem Škole za medicinske sestre, Škole za medicinske sestre primaljskog smjera „Marija Grbac“ i Škole za zdravstvene tehničare.

Do preseljenja u zgradu Prve hrvatske sušačke gimnazije Medicinska škola je djelovala i u zgradi u ulici Viktora Cara Emina 5, gdje se nalazila Škola za medicinske sestre i u zgradi u ulici Žrtava fašizma 20, gdje je djelovala Škola za primalje.

Reformom školstva 20. siječnja 1978. godine Zdravstveni školski centar udružio se s Gimnazijom „Mirko Lenac“ u novu organizaciju Centar usmjerenog obrazovanja za kadrove u zdravstvu „Mirko Lenac“. Pod tim nazivom, u istoj školskoj zgradi na Sušaku, Gajeva 1, škola će djelovati do 25. veljače 1992. kada dobiva naziv Sušačka gimnazija i zdravstvena škola.

Novom mrežom škola u studenom 1992. godine osnovana je Medicinska škola u Rijeci koja sve do 2015. godine djeluje u istoj školskoj zgradi sa Sušačkom gimnazijom, u Gajevoj 1. Medicinska škola u Rijeci spaja suvremene odgojno obrazovne trendove sa tradicijom školovanja kvalitetnog medicinskog osoblja koja u Rijeci traje još od 15. stoljeća.

Od 7. rujna 2015. godine Medicinska škola u Rijeci seli u vlastitu zgradu na adresi Braće Branchetta 11a.

  Zgrablic.pdf

    

Medicinska škola u Rijeci ima razvijenu misiju koja je proizašla iz duge i bogate medicinske prakse u Gradu Rijeci koja je formirala visoko kvalitetnu obrazovnu instituciju za potrebe zdravstvenih kadrova unutar Republike Hrvatske . Škola ima regionalni i nacionalni značaj. Medicinska škola u Rijeci obrazuje zdravstvene brandove u suvremenom hrvatskom odnosno europskom okruženju prema potrebama tržišta rada.

Ravnatelj

Alen Vukelić,dr.med.

 

Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj vlastitoj zgradi u secesijskom stilu na adresi Braće Branchetta 11a između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.U neposrednoj blizini nalazi se i naš drugi objekt u sklopu KBC-a na adresi Cambierieva 17. 

 


e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZO

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


EMA


Katalog knjižnice

TražilicaAnketa
Želim se upisati u smjer:


preskoči na navigaciju