Učenici 1. 3 razreda programa Tehničar nutricionist su u sklopu projektne nastave posjetili uljaru Punat i vinariju Kuća vina Ivan Katunar.
Već na samom dolasku u uljaru dočekala ih je ugodna atmosfera i miris svježe prerađenih maslina, što je odmah pobudilo interes i pitanja. Kroz stručno vođeni obilazak upoznali su sve faze nastanka maslinovog ulja – od preuzimanja i vaganja maslina pa sve do njihovog pranja, drobljenja i prerade u raznim miješalicama. Posebno ih je impresionirao završni proces odvajanja ulja u centrifugalnim strojevima, gdje su vidjeli kako se iz sirovine dobiva čisto, zlatno ulje. Učili su o važnosti brzog dovoza maslina na preradu, o razlikama između ekstra djevičanskog i drugih vrsta ulja, kao i o tome kako kvaliteta masline i način skladištenja utječu na okus i nutritivne vrijednosti. Saznali su koliko je maslinovo ulje važno kao sastojak zdrave prehrane, kako se koristi u kulinarstvu, ali i koliko je cijenjeno u kozmetici i medicini.
Nakon uljare, učenici su se uputili u vinariju, gdje su proširili svoje znanje o proizvodnji vina. Obišli su prostor za prihvat grožđa, preše, fermentacijske tankove i podrum prepun drvenih bačava u kojima vino odležava i razvija svoj karakter. Upoznali su se s raznim sortama grožđa, načinima berbe, vrstama fermentacije te ulogom enologa u stvaranju vina. Iznenadilo ih je koliko truda, stručnosti i strpljenja stoji iza svake boce koju vidimo na policama trgovina. Naučili su da proces proizvodnje vina nije važan samo za gotov proizvod, već i za očuvanje tradicije, razvoj ruralnih krajeva i turističku ponudu. Razumjeli su i koliko je važno brinuti o kvaliteti tla, održivoj poljoprivredi i pravilnoj preradi kako bi se dobili proizvodi visoke vrijednosti.
Ovakva projektna i terenska nastava posebno je vrijedna jer učenicima pruža iskustvo učenja kroz doživljaj, potiče radoznalost, jača motivaciju za učenje i razvija osjećaj odgovornosti prema vlastitoj zajednici i njezinim gospodarskim granama.
Učenici i nastavnice upućuju iskrenu i veliku zahvalu ljubaznim vodičima na stručnom vodstvu, otvorenosti, strpljenju i spremnosti da svojim znanjem približe procese proizvodnje. Posebno se zahvaljuju na degustaciji, toploj dobrodošlici i iznimno kvalitetnom obilasku koji je ovu projektnu nastavu pretvorio u nezaboravno i poučno iskustvo.
Na kraju, posebno i od srca zahvaljujemo i jednom vrlo posebnom sudioniku – desetogodišnjem Viti koji je svojim izvanrednim znanjem, zapažanjima i nevjerojatnom znatiželjom oduševio i učenike i učitelje. Svojim objašnjenjima i entuzijazmom dodatno je obogatio obilazak i pokazao koliko je lijepo kad mladi ljudi s toliko strasti pristupaju učenju i istraživanju.
Učenike su za projektnu nastavu pripremale i vodile nastavnice modula Ivana Blaškan, Aleksandra Ivković i Draženka Maričić.
