Tehničar nutricionist/
Tehničarka nutricionistkinja
Zašto upisati ovaj obrazovni program
Tehničar nutricionist/tehničarka nutricionistkinja je vrlo atraktivno i traženo zanimanje. Upisujući ovaj smjer učenici će upoznati načela pravilne prehrane, prehranu svih dobnih skupina i sportaša, dijetetsku proizvodnju i pripremu hrane te naučiti donositi pravilnije izbore oko odabira namirnica.
Svoje će znanje moći usmjeriti i primijeniti i na vlastiti život unaprjeđujući vlastito zdravlje i kvalitetu života koristeći vještine prepoznavanja kvalitetnih namirnica bogatih nutrijentima.
Osobine budućeg tehničara nutricionista
Tehničari nutricionisti su educirani o načelima prehrane svih populacijskih kategorija, znaju što razni prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje. Uče o proizvodnji i pripremi različitih vrsta polupripremljene i pripremljene hrane, dijetetskim proizvodima namijenjenima posebnim skupinama potrošača, niskoenergetskim proizvodima, proizvodima veće biološke vrijednosti i dr..
Zbog širine i važnosti posla koji obavlja, nutricionist treba biti odgovoran, temeljit i strpljiv, sposoban organizirati i rukovoditi te imati razvijene komunikacijske vještine.
Tehničar nutricionist treba imati razvijen interes za prirodne znanosti, pogotovo za kemiju, biokemiju i biologiju.
Opis zanimanja
Tehničari nutricionisti su stručnjaci za prehranu koji pomažu ljudima razumjeti znanstvene spoznaje u prehrani te ih primjenjivati radi održavanja i poboljšavanja vlastitog zdravlja. Bave se prehranom čovjeka u zdravlju i bolesti, promišljanjem kombinacija nove hrane, edukacijom o pravilnoj prehrani te znanstvenoistraživačkim radom. Pravilna je prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost važan dio prevencije i liječenja mnogih bolesti. Prema rezultatima brojnih studija, pravilnom prehranom možemo znatno utjecati na razvoj bolesti, odgoditi razvoj kroničnih komplikacija i poboljšati kvalitetu života. U tome važnu ulogu imaju nutricionisti koji aktivno surađuju s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem.
Pomažu riješiti prehrambene probleme, bili oni povezani s viškom kilograma, zdravstvenim problemima, mišićnom masom, sportskom izvedbom ili pak prehrambenim stresom. Suradnjom sa sportašima, rekreativnim ili profesionalnim, pomažu im podizati izvedbu na višu razinu, smanjiti rizik od ozljede čime produžuju sportsku karijeru. Prehrana neće prosječnog sportaša učiniti olimpijskim pobjednikom, ali može olimpijskog pobjednika učiniti prosječnim.
Tehničari nutricionisti pomažu organizirati prehranu i povećati njenu kvalitetu, smanjujući time rizik od kroničnih oboljenja. Također, razvijat će zdrav odnos prema hrani i usmjeriti pažnju na simptome prehrambenih poremećaja.
Stručnjaci ovoga profila bave se i planiranjem pravilnih i društveno organiziranih obroka (npr. u studentskim restoranima, školskim kuhinjama, vrtićima, staračkim domovima…), kreiranjem novih proizvoda u prehrambenoj industriji, osmišljavanjem i pripremanjem prehrambenih proizvoda namijenjenih posebnim skupinama ljudi kao što su oboljeli od dijabetesa, celijakije ili pretile osobe.
Nutricionisti također mogu obavljati poslove kontrole kakvoće, mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti namirnica, poslove vezane za marketing pojedinih prehrambenih proizvoda te nastupati u medijima educirajući i savjetujući stanovništvo o načelima pravilne prehrane.
Obrazovanje za tehničare nutricioniste temelji se na najnovijim znanstvenim dostignućima iz područja znanosti o prehrani, dijetetike i dijetoterapije, toksikologije, fiziologije i anatomije čovjeka, kontrole kakvoće hrane, procesa pripreme hrane, higijene te sanacije.
Edukacija o pravilnoj prehrani je budućnost, bez obzira jesu li to zdravi ljudi koji žele održavati i poboljšati svoje zdravlje ili osobe sa specifičnim prehrambenim potrebama kao što su trudnice, dojilje, vegani, vegetarijanci, sportaši itd., kao i osobe koje se bore s prekomjernom tjelesnom težinom ili se suočavaju s različitim zdravstvenim stanjima kao što su bolesti probavnog sustava, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i sl..
Tehničari nutricionisti raspolagat će znanjem o pravilnom izboru namirnica s ciljem biranja kvalitete, sastava, energetske i kalorijske vrijednosti, kao i brojem i rasporedom dnevnih obroka.
Gdje se učenik može zaposliti kada završi ovaj obrazovni program
U četvrtom razredu srednje škole učenici izrađuju i brane završni rad te položenim završnim ispitom stječu kvalifikaciju za tržište rada. Učenici se mogu zaposliti u iznimno širokom području vezanom za hranu:
- u prehrambenoj industriji
- u privatnim specijalističkim ordinacijama koje pružaju i usluge dijetetskog savjetovališta
- u farmaceutskoj industriji
- u državnim službama/ministarstvima zdravstva, poljoprivrede, ribarstva i prehrane
- u dječjim vrtićima, sportskim centrima, wellness i spa centrima
- u socijalnim službama
- u službama školske prehrane
- u prodavaonicama zdrave hrane
Polaganjem ispita Državne mature tehničari nutricionisti mogu nastaviti svoje obrazovanje na višim i visokim školama, odnosno srodnim fakultetima kao što su: prehrambeno-biotehnološki, farmaceutsko-biokemijski, medicinski i ostali srodni fakulteti.
Kako izgleda školovanje u ovom obrazovnom programu
Nastava se odvija na dva lokaliteta (Braće Branchetta 11a i Cambierieva 17a), u dvije radne smjene.
Obrazovanje za tehničara nutricionista/tehničarku nutricionistkinju traje četiri godine tijekom kojih učenici unaprjeđuju znanje, razvijaju vještine i osposobljavaju se za poslove organizacije dnevnih obroka prema energetskim potrebama, stanju uhranjenosti organizma, dnevnom ritmu te prehrambenim navikama svakog čovjeka.
Tijekom četverogodišnjeg školovanja slušaju različite strukovne predmete od kojih neki imaju i teorijsku nastavu i vježbe. Vježbe se provode u novoopremljenim školskim laboratorijima (kemijski laboratoriji i mikrobiološki laboratorij) i praktikumu nutricionizma s vrhunskim uređajima.
Osim teoretske nastave i vježbi učenici pohađaju i praktičnu nastavu. Svake školske godine planiraju se posjeti specijaliziranim tvornicama (čokolade, bombona, sira, vina, piva, sokova, rakija, džemova itd.), ekouzgajivačima, bolnicama, jaslicama i vrtićima, a sudjelovanjem u aktivnostima u praktikumu nutricionizma učenici poboljšavaju uspješnost u učenju i praktičnom radu.
Ljetnom praksom objedinjuju naučena znanja u školi i iskustva iz poslova koja obavljaju unutar specijaliziranih ustanova.
Obilježavanjem važnih dana u svijetu nutricionizma razvija se pozitivan stav prema kulturnoj raznolikosti i tradiciji te osjećaj odgovornosti, inicijative i kreativnosti.