Sanitarni tehničar/
Sanitarna tehničarka

Zašto upisati ovaj obrazovni program

Sanitarni tehničar/sanitarna tehničarka zdravstveno je zanimanje čijim završetkom obrazovanja učenici stječu kompetencije i vještine potrebne za područje rada u preventivnom javnom zdravstvu: kontrola zaraznih bolesti, održavanje higijene u javnim prostorima, pravilno upravljanje otpadom, uzorkovanje materijala iz čovjekovog okoliša u svrhu identifikacije potencijalnih zdravstvenih rizika i u cilju zaštite javnog zdravlja, provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, zdravstveni odgoj šire društvene zajednice i provođenje nadzora nad higijenskom i zdravstvenom ispravnošću namirnica u procesu proizvodnje (HACCP sustav), distribuciji i prodajnoj mreži. Njihovo znanje i vještine pomažu u očuvanju zdravlja ljudi kroz prevenciju bolesti i promociju higijenskih praksi.

Osobine budućeg sanitarnog tehničara

Sanitarni tehničar/sanitarna tehničarka mora posjedovati specifična znanja o higijeni i prevenciji bolesti, odgovornost u poslu, preciznost i točnost u izvršavanju svakodnevnih zadataka; također mora imati analitičke i komunikacijske sposobnosti kako bi se pravovremeno identificirao i kroz timski rad riješio problem. Posjeduje vještine uzorkovanja materijala iz okoliša radi analize i identifikacije potencijalnih zdravstvenih rizika pri terenskom radu te mogućnost brzog i učinkovitog donošenja odluka u hitnim situacijama tijekom rješavanja problema u laboratorijskim uvjetima i na terenu.

Opis zanimanja

Sanitarni tehničar/sanitarna tehničarka osposobljen/a je za planiranje, pripremu, uzorkovanje i transport okolišnih uzoraka, otpada i otpadnih voda, otisaka, briseva, namirnica, predmeta opće uporabe i humanog materijala (u daljnjem tekstu uzorci). Samostalno fizikalno, fizikalno-kemijski, kemijski i mikrobiološki analizira uzorkovani materijal. Poznaje i razumije tehniku rada pojedinih laboratorijskih uređaja te može samostalno rukovati njima i brinuti o njihovom održavanju. Provodi mjere dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i dezodoracije (u daljnjem tekstu DDD). Radi u proizvodnji i kontroli farmaceutskih proizvoda. Provodi i kontrolira provedene higijensko-epidemiološke mjere u skladu sa svojim kompetencijama. Kao član/ica tima sudjeluje u implementaciji i nadzoru analize rizika i kontrole kritičnih točaka (eng. Hazard Analysis and Critical Control Point u daljnjem tekstu HACCP sustav). Radi sukladno implementiranim sustavima kvalitete certificiranih i akreditiranih organizacijskih jedinica. U epidemiološkom timu radi na poslovima vezanim uz zarazne bolesti i kliconoštvo. Također, radi i u timu za praćenje i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti. Sanitarni tehničar/sanitarna tehničarka provodi postupke i metode gospodarenja otpadom. Osposobljen/a je za korištenje zakonskih propisa, tehničkih normi iz domene sanitarne djelatnosti i dokumentacije sustava upravljanja kvalitetom. U svom radu koristi informacijsku tehnologiju te vodi dokumentaciju vezanu za potrebe radnog mjesta. Uspješno radi kao član/ica tima, komunicira sa suradnicima i korisnicima. Pri provođenju radnih zadataka poštuje mjere zaštite zdravlja na radu.

Gdje se učenik može zaposliti kada završi ovaj obrazovni program

Sanitarni tehničar/sanitarna tehničarka zapošljava se u: zavodima za javno zdravstvo i drugim zdravstvenim ustanovama, službama za provođenje DDD mjera, ustanovama u komunalnom sustavu, državnom inspektoratu, prehrambenoj, farmaceutskoj industriji, hotelijerstvu i privatnom sektoru.

Kako izgleda školovanje u ovom obrazovnom programu

Nastava se odvija na dva lokaliteta (Braće Branchetta 11a i Cambierieva 17a), u dvije radne smjene. Uz teorijsku nastavu učenici od prvog razreda nadalje imaju nastavu vježbi u školskim laboratorijima i na terenu te poslije svake završene godine obrazovanja ljetnu strukovnu praksu u zdravstvenim i drugim ustanovama u organizaciji škole. Terenska nastava uključuje posjete: izvorištima pitke vode, proizvodnji hrane, ovlaštenim laboratorijima i ustanovama za provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te sustavu za pročišćavanje otpadnih voda. Tijekom četvrtog razreda imaju redovnu strukovnu praksu, izradu završnog rada i četverogodišnje strukovno obrazovanje završavaju njegovom obranom. U obrazovne svrhe ostvaruje se suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Dezinsekcijom d.o.o. Rijeka i drugim javnim i privatnim praksama.

Svečana podjela završnih svjedodžbi

26. lipnja 2024. u školskoj sportskoj dvorani Medicinske škole u Rijeci održana je svečana podjela diploma maturantima za školsku godinu 2023/24. Bilo je dirljivo i emotivno prisustvovati ovom svečanom trenutku.
Skip to content