2017-04-13 08:10:29

Stručni izlet u vinariju Vinokras i pivovarnu Union

Dana 31.ožujka 2017. godine učenici programa tehničar nutricionist (II.3 i IV.3 razred) sa svojim predmetnim nastavnicima Aleksandrom Ivković i Krešimirom Bakulom, imali su priliku i čast posjetiti dvije tvornice: vinariju Vinokras u Sežani i pivovarnu Union u Ljubljani. 

fotogalerija:

Pivovarna Union je u samom centru Ljubljane i osnovana 1864. godine (osnivači Johann Jr., Peter, Josef and Maria) kada je i započela sama njezina gradnja; 3 godine kasnije tvornica je puštena u pogon. 1923. godine započinje strojno punjenje boca (2000 boca/h). Godine 1960. se povećava asortiman piva, a 2001. godine postaje dio pivovarne Laško.
Po dolasku smo pogledali dokumentarni film o nastanku pivovarne, proizvodnji piva, a tijekom obilaska i filmove o proizvodnji bezalkoholnog piva, sokova, vode te o punionici piva. Poveli su nas u obilazak njihova muzeja gdje nas je dočekala prostorija sa kronološkim povijesnim razvojem, nadalje rekonstrukcije pivnice iz davnih godina, cijeli pogoni i strojevi kojima su se služili u proizvodnji, sve boce koje su koristili do danas, makete tvornice iz samih početaka. Nadalje, slijedio je obilazak cijele tvornice uz detaljan opis svih postupaka. Njihovo pivo proizvodi se od njihovih izvornih i prirodnih sirovina vode, hmelja, ječma (slada) i pivskog kvasca koje smo imali priliku i vidjeti i uživo. Na kraju dana domaćini su nas počastili sokovima i vodom sa okusom iz vlastite proizvodnje.
Ovaj stručni izlet nam je donio jako puno novih saznanja i praktičnog iskustva, ponosni smo što smo imali priliku iskusiti proizvodnju iz prve ruke.

Vinarija Vinakras počela je kao poljoprivredna zadruga Vinakras Sežana 1861.godine kada je u Sežani izgrađen veliki podrum isklesan od vrhunskog kamena. Vinakras vinarija posjeduje vinograde površine 600 hektara, na nadmorskoj visini od 300 m. Ponos su im vina Teran PTP, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot crni i Sauvignon Blanc.
Domaćini su nas upoznali sa cijelim proizvodnim procesom proizvodnje vina; od berbe grožđa, prerade (muljače na kojima se odstranjuju peteljke, prešanje komine, alkoholno vrenje) do raskošnih podrumskih prostorija. Saznali smo koje grožđe je najbolje za koju sortu vina, kako se postiže crvena boja vina, razliku proizvodnje bijelog i crnog vina, važnosti poštivanja temperaturnog režima u podrumima te zašto se neka vina čuvaju okomito, a neka u vodoravnom položaju. Također, učenici su imali priliku okusiti važnost istančanog mirisa i okusa pomoću – bombona različitih okusa te razlikovati čaše za pojedine vrste vina.
Danas je Vinakras jedan od vodećih proizvođača na tom području i iznimno nam je drago što smo bili njihovi gosti.


Medicinska škola u Rijeci