2013-10-31 11:47:48

Stručni izlet na Krk
Učenici III-3 razreda, obrazovni profil tehničar-nutricionist i IV-5 razreda, obrazovni profil sanitarni tehničar bili su u subotu, 26 . listopada 2013. na praktičnoj nastavi na otoku Krku. Stručnom izletu pridružili su se profesori: Mirna Vitković, Aleksandra Ivković, Lobert Simičić, Ines Kršovnik, Snježana Jerković, Božica Vićević, Dunja Frković, Bogumila Martinac-Borovac, Sanja Ljubičić i Mario Nosić, nastavnik praktične nastave u III-3 razredu. Učenici su se upoznali s tehnologijom proizvodnje maslinovog ulja u uljari "Toš" u Puntu te tehnologijom proizvodnje vina u vinariji "Juranić" u Vrbniku. Više pogledajte u foto-galeriji.
        Proizvodnja maslinovog ulja započinje branjem maslina, a proces proizvodnje ulja se dovršava hladnim prešenjem kojim su, za razliku od ekstrakcije, sačuvani mnogobrojni hranjivi sastojci. Proizvodnja vina započinje branjem kvalitetnih sorti grožđa te se uz pomni nadzor tijekom fermentacije kao i tijekom odležavanja vina. Fermentacija pjenušavih vina se provodi na tajnoj lokaciji 30 m ispod površine mora. Naši domaćini u  vinariji i uljari su nas upoznali i sa kemijskim i mikrobiološkim analizama koje vrše oni sami. Poseban dojam je ostavio obilazak kulturno-povijesne baštine na Košljunu i samostanskog muzeja kao i obilazak povijesnih znamenitosti u gradu Krku. U Rijeku smo se vratili puni dojmova sa stručnog obilaska koji je bio isplaniran do najsitnijeg detalja. Kada ćemo opet...                                              

Medicinska škola u Rijeci