2009-11-03 00:00:00

Proizvodnja kozjeg sira

U utorak, 3. studenog 2009. bili smo s učenicama IV-3 razreda programa veterinarski tehničar: Katarinom Frankulin, Sarom Milanja, Majom Diklić, Maggie Pavlović i Mašom Suzović na vježbama iz predmeta higijena namirnica animalnog porijekla. Učenice su imale zadatak proizvesti "Škrljevski kuhani kozji sir". To je polutvrdi polumasni kozji sir. Boravili smo u maloj sirani OPG Renato Vičević na Škrljevu. Učenice su samostalno izradile sir uz stručno vodstvo Božice Vičević, dr.vet.med.

Pogledaj u foto-galeriji

Sir je svježi ili fermentirani mliječni proizvod dobiven odvajanjem dijela tekućine poslije zgrušavanja mlijeka. Osnovni sastojci sira su bjelančevine i mliječna mast. Mlijeko koje je namijenjeno za proizvodnju sira mora se dobro podsiravati i davati kvalitetan gruš, a to će biti moguće ako sadrži dovoljno proteina kazeina i iona kalcija. Mlijeko koje smo mi danas koristili nije pasterizirano prije sirenja.

Kozje mlijeko s minimalno 4% mliječne masti, koje je jučer pomuženo, zakuha se u loncu na temperaturu od 900C. Koristili smo punomasno mlijeko.

Nakon što se mlijeko dovoljno zagrijalo polako smo, uz miješanje, ulili 9% alkoholni ocat da bi se stvorio sirni gruš (1 ml 9% alkoholnog octa na 1 litru mlijeka). Sirni gruš nastaje od proteina kazeina koji prelazi u kalcijev parakazeinat. Budući da se mlijeko i kuha dolazi i do zgrušavanja bjelančevina topivih u vodi, kao što su albumini, koji se zgrušavaju djelovanjem topline.

Nakon zgrušavanja, mlijeko se može malo posoliti i ostaviti još par minuta da prokuha kako bi se stvorio kvalitetan sirni gruš.

Gruš se cjediljkom vadi iz lonca i stavlja u šupljikave kalupiće preko gaze, da se ocijedi višak sirutke. Na svaki kalupić stavi se uteg da tekućina bolje istječe.

Nakon par minuta kad se oblik sira formirao, izvadi se iz kalupa i okrene da se dobije pravilan oblik.

I naravno na samom kraju, morali smo probati ono što smo napravili. Nismo stigli niti dočekati da sir ohladi - ali svejedno bio je dobar. malo smo ga pojačali kozjim kobasicama i salamama, suhim sirom i pršutom.

I za sam kraj - probajte i vi sami kod kuće napraviti svoj sir - nije teško, a veselit će vas. Budući da ostaje dosta sirutke nakon odvajanja sirnog gruša, imate li kavu ideju kako se to može iskoristiti? Ako imate, javite nam!


Medicinska škola u Rijeci