preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ŠKOLA ZA ŽIVOT

Vijesti

Prvi susret u projektu E-medica "Trihineloza-stari novi neprijatelj" u Rijeci

Nakon tri virtualna sastanka 24.siječnja 2020. godine konačno se pružila prilika za zajedničko druženje učenika i mentora u projektu E-medica Trihineloza stari – novi neprijatelj.
U posjet Medicinskoj školi u Rijeci došli su mentori i učenici iz Zdravstvene i veterinarske škole Dr.Andrije Štampara Vinkovci nastavnica Gordana Katarina dr.med.vet. i učenici Tomislav Jurišić i Anastasia Ičević , iz Medicinske škole Šibenik nastavnik Nenad Kerić dr.med. i učenik Valentino Janjac, a iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić nastavnik Mirko Tocilj dr.med.vet. i učenici Antonija Dundić i Ivan Udovičić.
Drage goste dočekali su ravnatelj Alen Vukelić, voditeljica nastave Nensi Araminčić i voditeljica projekta Martina Weinberger-Viljušić s učenicama Hanom Mašinović i Lucijom Žic. 


Nakon zajedničkog ručka u Učeničkom domu Kvarner krenuli smo u obilazak grada Rijeke.
Ova godina je posebna za grad Rijeku, naime Rijeka je proglašena 2020 godine za Europsku prijestolnicu kulture i to se osjeća na svakom koraku . Grad je ukrašen i spreman za svečano proglašenja 01.veljače.2020.
Ugodnom šetnjom posjetili smo kulturne i povijesne znamenitosti grada, riječki Korzo, Gradski toranj, Koblerov trg, Stari grad sa Kosim tornjem i Crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Prošetali smo do Katedrale sv.Vida i Riječkim tunelom došli do Dolca , Lukobrana i zatim put škole.
U školi su učenici predstavili svoje radove, a zatim su uz pomoć mentora pripremali i uređivali zajedničku prezentaciju kojom će se predstaviti na Danima E-medice.
Tema trihineloze je spojila veterinarski i zdravstveni sektor. Proučavanjem i obradom ove teme učenici su naglasili važnost i značenje dobre suradnje u sprječavanju ove zoonoze.
Iako trihineloza u RH trenutno nije tako česta invazivna bolest zahvaljujući i dobroj kontroli i propisima o suzbijanju i sprječavanju trihineloze u prošlosti je bila itekako značajna.
Postoje dokazi i zapisi da su se s trihinelozom borili još stari Egipćani, a bolest se javljala u većim ili manjim epidemijama kroz povijest. Uzročnik bolesti, oblić iz roda Trichinella pak stalno perzistira u životinjskim rezervoarima kao što su štakori, divlje svinje, domaće svinje i druge životinje. Značajno je da se kod životinja ne pojavljuju nikakvi klinički simptomi i kliničkim pregledom životinje ne možemo dijagnosticirati bolest. Tek posebnim metodama dijagnostike kao što je umjetna probava može se potvrditi zaraženost mesa.
Prema dogovoru na virtualnim sastancima učenici su obradili određene teme i zajedno su uredili i pripremili prezentaciju kojom će se predstaviti. Na kraju smo dogovorili još jedan virtualni sastanak početkom veljače, a veselimo se i skorom susretu u Tuheljskim Toplicama.
Vrijeme je brzo proletilo i oko 18,30 učenici su otišli na večeru , zajedničko druženje i zasluženi odmor u Učenički dom Kvarner.
Zahvaljujem se ravnatelju, voditeljici nastave i ravnateljici Učeničkog doma Kvarner koji su tako lijepo primili naše goste kao i svim sudionicima projekta na sjajnom druženju.

Martina Weinberger-Viljušić,dr.vet.med.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Alen Vukelić   datum: 1. 2. 2020.

 

Dragi korisnici,

za potpuni pristup našim stranicama koristite CARNet-ove korisničke podatke. Podatke možete zatražiti kod svog web administratora u školi.

Web administrator:

Bosiljka Jelača, prof.

 

P.S. Ako se ne logirate ostajete bez sadržaja dostupnog registriranom korisniku.

  

    

Medicinska škola u Rijeci ima razvijenu misiju koja je proizašla iz duge i bogate medicinske prakse u Gradu Rijeci koja je formirala visoko kvalitetnu obrazovnu instituciju za potrebe zdravstvenih kadrova unutar Republike Hrvatske . Škola ima regionalni i nacionalni značaj. Medicinska škola u Rijeci obrazuje zdravstvene brandove u suvremenom hrvatskom odnosno europskom okruženju prema potrebama tržišta rada.

Ravnatelj

Alen Vukelić,dr.med.

 

Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj vlastitoj zgradi u secesijskom stilu na adresi Braće Branchetta 11a između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.U neposrednoj blizini nalazi se i naš drugi objekt u sklopu KBC-a na adresi Cambierieva 17. 

 


e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZO

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


EMA


Katalog knjižnice

Tražilica

Anketa
Želim se upisati u smjer:


preskoči na navigaciju