preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Rijeka
Vijesti

Terenska nastava veterinarskih tehničara

Posljednji izlazak na terensku nastavu učenika iz smjera veterinarski tehničar odlučili smo provesti u Gorskom kotaru.Na taj način učenici su na malom prostoru mogli vidjeti i upoznati zanimljivosti toga kraja vezane uz struku.na stručni izlet učenike su vodile profesorice praktične nastave Martina Viljušić Weinberger i Božica Vičević.


Prvo smo posjetili Muzej žaba u Lokvama. Ovaj jedinstveni muzej nastao je iz male privatne zbirke eksponata koja se širila te danas sadrži velik broj eksponata( preko 3000), od prepariranih žaba, egzotičnih i posebno vrijednih žaba iz cijelog svijeta, pa sve do igračaka, prikaza razvoja žabe od punoglavca do odrasle žabe, suvenira itd. Zbirka je zaista raznolika.
Muzej je nastao 2006. godine kao rezultat povezanosti Lokava i ovih skakutavih vodozemaca te predstavlja najinovativniji goranski muzej koji tijekom cijele godine, a posebno za vrijeme trajanja proljetnih Žabarskih noći privlači pozornost mnogih posjetitelja. Nekoliko godina prije u Muzeju su bili i vivariji sa živim žabama ,no prema važećim propisima žabe se više ne smiju držati u zatočeništvu jer se hrane isključivo živim insektima U ovom muzeju, osim mnogobrojnih eksponata može se upoznati povijest Lokava, žabarstva i život i vrste žaba koje obitavaju na lokvarskom području.
Nakon muzeja žaba uputili smo se prema ribogojilištu pastrva „Vitunj“ kraj Ogulina. Ribogojilište “Vitunj„ je 1986. godine preuzela elektroprivreda Zagreb 00UR HE GOJAK Ogulin nakon čega je napravila rekonstrukciju istoga. Ono je smješteno uz Vitunjčicu (pritok Dobre) i bavi se uzgojem kalimfornijske pastrve što je polusustavni način uzgoja riba. To znači da se uzgoj temelji na nabavci mlađa sa strane i njegovom uzgoju do konzumne ribe. Ribogojilište se sastoji od petnaest bazena od kojih su tri za mlađ. Ribe se hrane iz ruke dva puta na dan, a proizvedu šezdeset tona ribe na godinu. Na ribogojilištu smo još vidjeli objekat za čišćenje i smrzavanje ribe kao i skladište hrane za ribe. Učenici su uživali u hranjenju ribe i na svježem zraku. 
Na kraju smo posjetili obitelj Frančišković u Begovom Razdolju koja se godinama bavi uzgojem mliječnih goveda,a od nedavno i proizvodnjom sira.Trenutno imaju 65 mliječnih krava,desetak mladih junica za remont stada i nekoliko novorođenih telića.Učenici su vidjeli način držanja goveda na vezu,vježbali su pristup govedu ,te hranu i način hranjenja goveda.Ljubazni domaćini su objasnili način mužnje ,te im pokazali zatvoreni sistem mljekovoda koji odvodi mlijeko pomoću muzilice direktno iz vimena u laktofriz.Na taj način ne dolazi u kontakt s vanjskom sredinom te dobivaju mlijeko najviše kakvoće.Učenicima su naravno najinteresantniji bili mali telići u starosti od dvadesetak dana. Kao i sva mladunčad bili su raspoloženi za igru i maženje.
Božica Vičević,dr.vet.med.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Silvana Bićanić   datum: 29. 5. 2017.

 

Dragi korisnici,

za potpuni pristup našim stranicama koristite CARNet-ove korisničke podatke. Podatke možete zatražiti kod svog web administratora u školi.

Web administrator:

Bosiljka Jelača, prof.

 

P.S. Ako se ne logirate ostajete bez sadržaja dostupnog registriranom korisniku.

  


Od 7. rujna 2015. godine smo u novoj zgradi na adresi Braće Branchetta 11a. 


Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Vremenik pisanih radova

Katalog knjižnice

e-Dnevnik

Korisni linkovi
Poučavanje

Ministarstva
 • MZOŠ

Agencije
 • AZOO
 • ASOO
 • NCVVO

Upisi u srednju školu

Projekti

Info


Tražilica

Google

Anketa
Želim se upisati u smjer:Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
preskoči na navigaciju